Ulefoss til Vrangfoss med sykkel

Ikke veldig lang tur, men jeg timet bra både med tanke på aktivitet i kanalen og ikke minst med været.

Bilen parkert ved låven til hovedgården.

Bilen ble parkert ved Ulefoss hovedgård og sykkelen ble tatt frem. Derfra går en grusvei rett til skogs som følger kanalen parallelt helt opp til Eidsfoss. Jevn stigning hele tiden og underveis passerte jeg starten på blåmerket sti til Stangefjell.

Etter nøyaktig 2 kilometer står det et lite skilt ved veiens venstre side med en pil brått inn til venstre. Herfra fulgte jeg en sti ned til Eidsfoss sluse.

Viktig å ta av til venstre her..

I brosjyrer for Telemarkskanalen har jeg tidligere lest at dette var et av få steder i verden hvor man kunne krysse en sluse med sykkel. Jeg syntes dog det var vel mye muskelkraft som skulle til for å løfte sykkelen over hode, samtidig som jeg skulle balansere meg over den første sluseporten. På veien tilbake skjønte jeg derimot at jeg hadde gått over på feil port. Den nederste sluseporten var bred og fin å spasere over med sykkelen:-)

Eidsfoss. Lurt å krysse den nederste sluseporten.

Etter Eidsfoss sluse går det en flott grusvei langs kanalen til Vrangfoss(ca 1,3 km). Jeg kan anbefale å ta turen ut til «utsikten» som er skiltet like før Vrangfoss. Herfra er det flott utsikt mot det imponerende sluseanlegget.

Ved ankomst Vrangfoss fikk jeg med meg at MS Henrik Ibsen seilte inn i øverste slusekammer med retning mot Skien og så snart Ibsen var i kammer nummer 3 kom sannelig MS Telemarken også inn i slusene. Sistnevnte går mellom Lunde og Akkerhaugen.

MS Henrik Ibsen i Vrangfoss

Etter litt beundring av slusene satte jeg meg ned på Cafè Slusemesteren og bestilte en hamburgertallerken med tilhørende iskald drikke. Deretter var tiden kommet for retur. Jeg fulgte mer eller mindre nøyaktig samme vei tilbake. Totalt ble turen på ca 7,5 kilometer og tidsforbruk uten middag var ca 45 minutter.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *