Mofjellstulen fra Flittig

Sist jeg var her var sammen med min far og jeg var nettopp fylt 12 år. Datoen var 5.mai og årstallet var 1985. Vi var ikke alene. Vi var her i forbindelse med avdukingen av minneplaten som idag står der den gamle hytta stod frem til 1945. Det var derfor på tide å ta en tur opp igjen til Mofjellstulen der en av krigens siste trefninger i Norge foregikk.

Veteranene som fortsatt levde i 1985 kom sammen med øverstkommanderende for Sør-Norge i et av forsvarets Bell-Helikopter. Jeg mener å huske at pappa og jeg ble kjørt opp i militærkjøretøy frem til der stien til Mofjell starter. Denne gangen parkerte jeg ved bommen ute ved Luksefjellveien. Derfra går det to parallelle veier på hver side av elven som kommer fra kraftstasjonen ca 1 km lenger inn.

De neste 3,3 km følger grusveien relativt bratt oppover. Jeg hadde med sykkel denne gangen, men den ble kun brukt den første kilometeren frem til kraftstasjonen, samt på tilbaketuren. Etter 3,3 kilometer er stien merket med et lite skilt på høyre side.

Stien derfra er relativt greit merket og fortsatt litt bratt. Etter ca 800 meter kom jeg opp på et lite platå og der så jeg grunnmuren, minneplaten og to norske flagg rett foran meg. Stedet er flott og det må jo egentlig ha vært et sjarmerende sted hvis vi ser bort ifra hendelsene i 1945. Dessverre brant jo tyskerne hytta ned etter at de norske motstandsmennene hadde stukket av. Det var også en tysk soldat som omkom i skuddvekslingen.

Minneplaten med norske flagg

Etter en liten pause gikk jeg videre og forsøkte å finne slipp-plassen ved Ormemyr. Den ligger egentlig bare noen hundre meter fra hytta, men jeg fulgte et tråkk/sti som IKKE gikk til Ormemyr og havnet til slutt på vei nedover mot veien igjen. Gikk ned en trang og lang kløft som til slutt endte opp nesten der jeg hadde satt sykkelen. Totalt var turen på 11 km og jeg brukte ca 2 timer totalt.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *